Citrommal sült hal
A mediterrán népek a tenger közelségéből adódóan sokszor fogyasztanak halat. Azért is szeretik a tenger fehér húsú halait, mert számtalan módon elkészíthetjük azokat: serpenyőben, grillezve, sütőben, párolva és emellett számos zöldség és fűszer kiváló harmóniájú társuk. Ezúttal azonban egy olyan receptet mutatunk be, ahol nem csak a fűszereken és zöldségeken, hanem a mediterrán napsütés érlelte citromon van a hangsúly.
Hozzávalók:
- fehérhúsú hal (aranydurbincs, tengeri sügér, pisztráng, de a balatoni keszeggel is elkészíthető)
- 1-2 db citrom
- Tropical® mediterrán hal fűszerkeverék
- vaj
- néhány gerezd fokhagyma
- 1 dl száraz fehérbor
Elkészítés módja:
Első lépésként a halat megpucoljuk, vízzel leöblítjük, majd beirdaljuk – nem kell túl sűrűn, de azért alaposan vágjunk bele a húsába, hogy a fűszerek kellőképpen át tudják járni. Befűszerezzük mindkét oldalát és a belsejét is a Tropical® mediterrán hal fűszerkeverékkel, a belsejében elhelyezünk halanként 2-3 gerezd harmadára/negyedére vágott fokhagymát. Egy tűzálló tálba tesszük, lefedjük alufóliával és mehet is a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek összeérjenek és átjárják a hal húsát.
Annyi citromot szeletelünk, amennyivel be tudjuk fedni a halakat. A halakra helyezzük a citromkarikákat, majd néhány darabka vajat elhelyezünk az oldalára fektetett hal belsejében, valamint a citromok tetején. Az edény aljára egy dl száraz fehérbort töltünk, lefedjük alufóliával és 180 fokon fél óra alatt készre sütjük. Természetesen a hal méretétől függően a sütési idő ennél több és kevesebb is lehet. Sütés közben bátran kósoljuk meg a fehér bort, jobban esik majd a hal, ha elkészül!
Köretként párolt rizzsel, párolt zöldségekkel harmonizál leginkább. Mi ezúttal sült Chioggia céklával tálaltuk. Ez a csíkos cékla Olaszországból származik, kevesebb festékanyaggal rendelkezik, így kevésbé tudjuk összekenni magunkat pucolás közben. Az íze is kissé eltér a hazánkban ismert cékláétól, de ugyanolyan módokon elkészíthető. A Napfény Kincse Webáruház receptjében forrólevegős sütőben sütöttük. A tisztítást követően hasábokra szeltük, megspricceltük egy kis olívaolajjal, sóztuk, borsoztuk és 15 perc alatt 180 fokon, időnként megrázogatva készre sütöttük.
Tipp:
- időnként érdemes óvatosan megmozgatni a halakat, hogy ne ragadjanak az edény aljára. Ilyenkor egy evőkanállal meglocsolhatjuk a halak tetejét az edény alján lévő boros szósszal.